Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Za participativni proračun!

Aktivni občani – uspešni župani: “ZA participativni proračun” – je bil slogan lanskoletne nacionalne spletne konference, ki smo jo organizirala regijska stičišča, kjer smo preko konkretnih izkušenj predstavili delovanje participativnega proračuna. Na podlagi vseh prispevkov je bilo narejeno tudi poročilo (glej spodaj).

V mreži regijskih stičišč verjamemo, da ima izvajanje participativnega proračuna dobre in koristne družbene ter razvojne učinke tako za občane kot tudi za celotno lokalno skupnost oziroma občino. V Pomurju imamo zgolj dve občini, ki izvajata participativni proračun in zato tudi odločitev, da v program vključimo to temo in morda pa koga danes tukaj še navdušimo. Ni zmeraj potrebno veliko za dobrobit in razvoj občine. Potrebujemo dobre ideje, aktivne občane ter participativnemu proračunu naklonjene župane.

Kako in zakaj se ga lotiti, nam je na regijski konferenci predstavil Matic Primc, predsednik Organizacije za participatorno družbo, ki se primarno ukvarja z državljansko participacijo v postopkih javne uprave. Je svetovalec, ki je zaslužen, da slovenske občine vedno pogosteje uvajajo participatorni proračun. Je tudi avtor priročnika za izvajanje participativnega proračuna in na to temo izvaja številne delavnice in predavanja.

 

Vas zanima več o participativnem proračunu?

 

Oglejte si posnetek nacionalne konference, ki smo jo v letu 2021 organizirala regijska stičišča (mreža zanvo)