Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Kako pripravljati lokalne strategije + ABC občinskih razpisov

Razvoj in delovanje nevladnih organizacij je tesno povezano s skupnostjo, s potrebami okolja, s pogoji, ki jih imajo za svoje delovanje, z možnostmi za razvoj potencialov, s kadrovskimi zmožnostmi, številom prostovoljcev in številom zaposlenih, s prostori in vso potrebno infrastrukturo,  s pravili zakonov in njihovimi omejitvami. In seveda z javnim financiranjem s strani občin. Slednje je za njihov razvoj še vedno ključnega pomena. Občine so pogosto tiste, ki so največkrat prvi financer za neko društvo, zavod ali ustanovo. V lanskem letu so slovenske občine financirale skorajda 40% vseh aktivnih NVO (to je preko 11.000 NVO) v skupni vrednosti več kot 125 milijonov evrov. V Pomurju nekaj več kot 7 milijonov €.

Zakaj ni vseeno, kako občina financira NVO? Kako so razpisi pripravljeni? Kaj omogočajo? Komu omogočajo prijavo? Kako so zahtevni? In so res lahko bolj enostavni? In to celo za občinsko upravo kot NVO?

In po drugi strani je na nek način tudi skupnost povezana s tem, kar okolju lahko ponudijo nevladne organizacije. Kakšne so potrebe okolja? Kaj okolje omogoča? Kaj obstaja? Katere storitve so občankam in občanom na voljo? In kdo bi lahko razvijal nove storitve? Kakšni so potenciali v skupnosti? Kakšna je pot, kaj želimo, kaj potrebujemo? Z drugimi besedami kakšna je lokalna strategija neke občine? Zakaj sploh pripravljati slednje in zakaj sploh vključevati občane, javne zavode, nevladne organizacije, podjetja, strokovnjake itn.? Kako torej pripravljati lokalne strategije?

Vse to nam je v dveh prispevkih na konferenci predstavila Tina Divjak, vodja zagovorništva na Centru nevladnih organizacij. Tina je tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru izjemno cenjena strokovnjakinja iz vrst NVO, aktivna na številnih področjih razvoja sektorja. Je vodja programa Active citizens fund v Sloveniji. Avtorica več priročnikov o sodelovanju nevladnih organizacij in lokalnih skupnosti, tudi priročnika o financiranju nevladnih organizacij in pripravi občinskih razpisov. Ministrstvom in občinam svetuje pri pripravi javnih razpisov, izvedla pa je že številne delavnice na temo priprave strategij in občinskih razpisov ter vključevanja javnosti.

Oglejte si posnetek: