Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

ZA participativni proračun – posnetek konference

Prejšnji teden, 15. septembra 2021 je  Mreža regionalnih stičišč NVO ZaNVO v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije izvedla nacionalno konferenco ZA participativni proračun. Namreč regijska stičišča nevladnih organizacij želimo vzpodbuditi slovenske občine k uvedbi participativnega proračuna in s tem povečati aktivnost občank in občanov. Participativni proračun namreč prinaša številne pozitivne učinke v lokalne skupnosti, v zaupanje, v tesnejše sodelovanje, v povezovanje.

»Participativni proračun bodo v prihodnosti uvedle vse slovenske občine!« je bil po konferenci prepričan ajdovski župan Tadej Beočanin. Nevladne organizacije, povezane v Mrežo ZaNVO, si bomo prizadevale, da se njegove besede pozlatijo. V Pomurju trenutno participativnega proračuna ni uvedla še nobena občina, nekatere pa o njem že aktivno razmišljajo.

Posnetek konference si lahko ogledate tukaj:

Regionalno stičišče je pripravilo tudi pregled podatkov izbranih občin, ki so v preteklih letih že izvajale participativni proračun*. Izbor podatkov je namenjen pregledu in medsebojni primerjavi med občinami glede na višino sredstev namenjenih PP, % občinskega proračuna, višini sredstev na projekt ter načinu razdelitve.

Pregled podatkov o PP v izbranih občinah v Sloveniji

*opomba: gre za izbor podatkov izbranih občin in ne za vse občine, ki izvajajo PP.