Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Terezija Vidovič – dobitnica državnega priznanja na področju prostovoljstva za leto 2020

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v veliki dvorani predsedniške palače priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2020. Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je za izjemne dosežke pri opravljanju in promociji prostovoljstva na predlog Lokalne razvojne fundacije za Pomurje in Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja  prejela tudi Pomurka Terezija Vidovič. Državno nagrado je podelil voditeljici programa Starejši za starejše Rožci Šonc. Priznanja za področje prostovoljstva za preteklo leto pa so prejele še Marjeta Čič, Cveta Jazbec, Mateja Kos in Terezija Vivod.

 

Prenos podelitve je bilo možno spremljati tudi preko spleta

Letos je podelitev priznanj in nagrade zaradi epidemioloških razmer in varnosti potekala v okrnjeni obliki, prenos podelitve iz predsedniške palače pa je bilo možno spremljati tudi preko spleta.

Predsednik Pahor je čestital letošnjim nagrajenkam in ocenil, da je v Sloveniji zelo veliko dobrote, ki se odraža v srčnosti in prostovoljstvu. Dejal je, da je prav izkoristiti priložnosti, kot je današnja, da se prostovoljkam in prostovoljcem izreče priznanje in zahvalo za njihovo skrbnost in dobroto. Prav tako je izpostavil, da prostovoljstvo rešuje marsikatere težave, ki jih država ne zmore ali ne zna sama in se ob tem zahvalil vsem prostovoljcem in prostovoljkam za njihov prispevek.

Terezija Vidovič – ambasadorka aktivnega staranja, medgeneracijskega povezovanja in narave

Terezija Vidovič je bila rojena v Prekmurju in živela v Veliki Polani. Že v času zaposlitve je veliko pozornosti namenjala okoljski vzgoji otrok, njihovi motivaciji in razvoju kreativnosti. Bila je ekokoordinatorka, ki je že pred desetletji uvajala »žive« vrtove in visoke grede na šolska dvorišča.

Pred leti se je preselila na Ptuj in tudi tam aktivirala kot prostovoljka, posebej aktivno je delovala v civilni iniciativi »Za drevesa«, kjer se je zavzemala za obstoj in preprečitev poseka dreves. Svoje poslanstvo ozaveščanja nadaljuje z avtorskimi pravljicami ter animacijskimi delavnicami za otroke. Poleg skrbi za okolje in naravo v otrocih zbuja samospoštovanje ter jih uči samozaupanja, razvoja njihovo čuječnost, motivacijo ter kreativnost. Kot prostovoljka deluje in sodeluje s številnimi prostovoljskimi organizacijami.

»Ljubezen do ljudi, narave in življenja je to, kar jo opredeljuje in kar v času upokojitve naprej širi kot  prostovoljka v najrazličnejših organizacijah in projektih, je ambasadorka aktivnega staranja, medgeneracijskega povezovanja in narave« je v vlogi za priznanje zapisala Matejka Horvat iz Lokalne razvojne fundacije za Pomurje, ki je pripravila vlogo za njeno kandidaturo ob podpori še 8 organizacij. Priznanje je prejela za delo na področju varstva okolja in ohranjanja narave, socialne dejavnosti, vzgoje in izobraževanja ter družbenih vrednot.

Prvi odzivi dobitnice priznanj:

»Na današnjem dogodku sem bila deležna državnega priznanja s področja prostovoljstva za delo z otroki in starejšimi ter na področju okolja in skrbi za naravo, na kar sem zelo ponosna, vesela in zadovoljna, sploh zato, ker so v meni prepoznali doprinos k vsemu dobremu. Hvaležna sem Lokalni razvojni fundaciji za Pomurje, da so zaznali ta doprinos, ki ga kot prostovoljka dajem družbi in pripravili vlogo za priznanje« je povedala dobitnica priznanja Tereza Vidovič.

To je že četrto državno priznanje s strani predsednika države, ki so ga dobitniki in dobitnice prejele na predlog Lokalne razvojne fundacije za Pomurje oz. Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja. Naj spomnimo: za leto 2011 je priznanje prejel Gorazd Bence, za leto 2016 Društvo za zaščito živali Pomurja, za leto 2017 Milan Osterc in za leto 2020 Terezija Vidovič.

Obrazložitve priznanj in nagrade:

https://www.predsednik.si/up-rs/uprs.nsf/objave/0169367206309177C12586DA00381F9F?OpenDocument