Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Status prostovoljske organizacije

Prostovoljske organizacije opredeljuje in ureja Zakon o prostovoljstvu.

Za društva, zavode in ustanove velja, da se kot prostovoljska organizacija štejejo takrat, ko izvajajo prostovoljsko delo v dobro drugih ali v splošno korist ali zagotavljajo in usposabljajo prostovoljce za prostovoljsko delo ter so vpisani v Vpisnik prostovoljskih organizacij. Vse ostale pogoje, ki jih določa Zakon o prostovoljstvu, izpolnjujejo že na podlagi zakonodaje, ki ureja njihovo delovanje. Prostovoljsko delo lahko v okviru nevladne organizacije izvajajo tako člani kot drugi zainteresirani posamezniki.

Organizacija, ki izpolnjuje pogoje za prostovoljsko organizacijo, postane prostovoljska organizacija z vpisom v Vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom pri AJPES. Vpis opravite tako, da pri AJPES oddate obrazec Priglasitev v Vpisnik. Vpis je enostaven in brezplačen ter ne zahteva prilog in drugih utemeljitev.

Seznam organizacij, ki imajo status prostovoljske organizacije, je dostopen tukaj.

Nasvet: Ker morate kot prostovoljska organizacija ob oddaji letnega finančnega poročila na AJPES javiti tudi statistični povzetek o številu prostovoljcev (spol, starost, opravljene prostovoljske ure glede na vrsto in področje dela) svetujemo, da te podatke ažurno zbirate skozi celo leto.