Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Srečanje z Ministrom za javno upravo

V okviru obiska Vlade Republike Slovenije v Pomurju, je minister za javno upravo g. Boštjan Koritnik včeraj obiskal tudi Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja (na sedežu Lokalne razvojne fundacije za Pomurje v Martjancih), kjer se je srečal s predstavniki nevladnih organizacij.

Srečanja so se udeležili:

  • Uroš Kamenšek iz Pomurske turistične zveze,
  • Milan Osterc iz Mreže seen-transplant in Zveze ledvičnih bolnikov Slovenije,
  • Jasmin Kukec iz Lokalne akcijske skupine (LAS) Goričko 2020,
  • Grega Donša iz Kluba prekmurskih študentov in točke Europedirect,
  • Bojan Vogrinčič, Matejka Horvat in Kristjan Šadl iz Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja (LRF za Pomurje),
  • Rok Petje in Darko Rudaš iz Zveze Preporod.

Na srečanju smo ministru Koritniku predstavili delo in dosežke regijskega stičišča, nevladni sektor v Pomurju, njegove potrebe ter izzive. Izpostavili smo lokalno financiranje NVO s strani občin ter problematiko financiranja NVO, ki delujejo na regijski ravni (in pogosto izpadejo kot upravičenci na razpisih), težavni prehod od polprofesionalizacije do profesionalizacije NVO v pomurski regiji, prostorske izzive in priložnosti, ki jih vidimo v skupni rabi prostorov in zagotavljanju vsebin, problematiko dolgotrajnih postopkov v zvezi z registracijo društev ter zagotavljanju lastnega deleža NVO pri večjih projektih.

Govorili smo tudi o predlogih in možnostih, ki bi lahko pripomogle h hitrejšemu in učinkovitejšemu razvoju nevladnih organizacij v pomurski regiji. Spregovorili smo tudi o pomembnosti Sklada za razvoj nevladnih organizacij, ki s finančnimi sredstvi pomaga nevladnim organizacijam pri kadrovski okrepitvi (profesionalizaciji NVO), pri sofinanciranju lastnega deleža na evropskih projektih ter pri zagotavljanju podpore NVO v vseh regijah.

Ministru smo predstavili tudi pozitivne zgodbe iz naše regije, v katerih sodelujejo NVO:

  • Rok Petje in Darko Rudaš iz Razvojnega centra Murska Sobota in Zveze Preporod sta na srečanju predstavila primer dobre prakse čezsektorskega sodelovanja v okviru vzpostavljene informacijske točke za Rome na Pušči, kjer bo podporne storitve nudilo tudi Regijsko stičišče nevladnih organizacij Pomurja.
  • Grega Donša pa je predstavil Center za pomoč občanom, ki ga je vzpostavil Klub prekmurskih študentov v času epidemije in ob podpori MO Murska Sobota.