Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Prostofer tudi v Pomurju!

Z velikim veseljem obveščamo, da so se tri pomurske občine odločile za uvedbo brezplačnih prevozov za starejše – v sodelovanju s Prostoferom in sicer Mestna občina Murska Sobota, Apače in Gornja Radgona.

Komu je namenjen PROSTOFER?

PROSTOFERje trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Kako deluje projekt PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Klicni center je za rezervacije prevozov na voljo vsak delovnik med 8.00 in 18.00, rezervacijo prevoza pa je treba najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00, izjemoma se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Kdo je lahko PROSTOFER?

Prostovoljni šofer je lahko vsakdo, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz vozila: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo odnesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah … To so ljudje z velikim srcem, ki svojo humanost jemljejo kot samoumevno in častno dejanje.

Vsi, ki bi želeli postati prostoferji se obrnite na:

Murska Sobota

tel.: 02 525 16 29 (mag. Rofina Bernjak), e-pošta: rofina.bernjak@murska-sobota.si

GornjaRadgona

Janja Osojnik, tel. številka 02/564 38 31, 02/564 38 00 ali 02/564 38 15 janja.osojnik@gor-radgona.si

Apače

02 569 85 50

Želimo si, da bodo po vzgledu dobrih praks, tudi druge pomurske občine pristopile k uvedbi brezplačnih prevozov za starejše in tako pomagale pri reševanju stisk starejših, ki nimajo svojcev, posebej pa tistih na podeželju, kjer so povezave z javnimi prevozi slabe.