Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Poziv za organizacije – bodite mentorji

PINA vas poziva k sodelovanju v projektu Social Innovators, v okviru katerega so razvili model izobraževanja na delu v nevladnih organizacijah in organizacijah za mlade, s katerim želijo opolnomočiti bodoče delavce s kompetencami za delo v nevladnem sektorju ter iskalcem prve zaposlitve ponuditi, da pridobijo konkretna znanja in veščine specifičnih delovnih mest ter spoznajo delo v nevladnih organizacijah.
Za uspešno izvedbo modela izobraževanja potrebujejo vašo pomoč. Ponujajo vam priložnost in podporo za vzpostavitev mentorskega programa, ki bo odgovarjal potrebam vaše organizacije in bo uporaben za vaše prihodnje udeležence, ki bodo z delom v vaši organizaciji pridobili pomembne izkušnje, ki jim bodo koristile na trgu dela.
ZAKAJ IZOBRAŽEVANJE NA DELU V NVO-JIH? V sklopu projekta so izvedli raziskavo med 85 različnimi organizacijami iz Bolgarije, Hrvaške in Slovenije, ki je pokazala, da obstaja velika potreba po ustvarjanju novih delovnih mest, da bi lahko organizacije ohranjale svoje poslanstvo ter nadgrajevale svoje delo. Na drugi stranipa je delo nevladnih organizacij dragoceno za mlade, saj z delom v slednjih pridobijo naslednje kompetence, ki so hkrati tudi zelo iskane pri bodočih zaposlovalcih: želja po učenju, skupinsko delo, pisna komunikacija, kritično mišljenje, reševanje problemov.
Organizacije imate s tem pozivom torej priložnost, da mladim ponudite izobraževanje na delu in jim predstavite svoje iniciative in programe, ki naslavljajo družbene izzive v Evropi danes.

Izobraževanje na delu za mlade bo omogočilo priložnost za učenje z mentorjem, ki bo mlade peljal skozi proces in evalvacijo kakovosti dela ter izobraževanja na delu.

KAJ VKLJUČUJE PROGRAM IZOBRAŽEVANJA NA DELU?
Program je sestavljen iz štirih aktivnosti:
– spoznavanje nevladnega sektorja,
– opazovanje z udeležbo,
– testiraj svoje kompetence,
– naredi sam
in bo potekal v dolžini 80 ur.

Predvidena je finančna kompenzacija za mentorja v višini 250 eur na izobraževanje na delu, v kolikor gre za ranljive ciljne skupine mladih pa 400 eur.

KDO LAHKO SODELUJE?
– nevladne organizacije (društva, zavodi, socialna podjetja),
– javni zavodi (mladinski centri ipd.),
– start up-i na področju družbenih inovacij.
Ena organizacija oz. druga oblika entitete lahko prijavi več mest za izobraževanje na delovnem mestu in zadolži več mentorjev.

SE UDELEŽENCI PRIJAVLJAJO NA SPECIFIČNE POZICIJE ZA DELO ALI ZA SPLOŠNO DELO V NEVLADNIH ORGANIZACIJAH?
Udeleženci bodo imeli priložnost za opravljanje izobraževanja na delu na terenu in bodo pridobili različne možnosti za pridobitev znanja in veščin v vaši organizaciji.
Predlagamo nekaj možnosti za različne usmeritve, glede na tip izobraževanja, ki ga lahko ponudite:
– projektni sodelavec,
– administrator,
– komunikator,
– zagovornik,

– koordinator programa,
– trener/izobraževalec.

KAJ JE ODGOVORNOST MENTORJA?
Vsaka organizacija izbere mentorja oz. več njih (maksimalno 5) za izobraževanje na delu. Mentor naj bo eden izmed zaposlenih v organizaciji oz. aktiven član organizacije.
Mentorstvo definiramo kot učenje in razvoj partnerstva med tistim, ki ima izkušnje in tistim, ki se želi učiti.
Odgovornosti mentorja vključujejo udeležbo na dvodnevnem treningu (datum treninga bo zaradi trenutnih razmer sporočen naknadno in dogovorjen skupaj z vami) in razvoj programa izobraževanja na terenu, ki bo prilagojen na potrebe in vire organizacije ter potreb udeležencev prakse.
Z vsakim udeležencem bo podpisan razvojni načrt, izvedla pa se bo tudi evalvacija po koncu izobraževanja na delu. Udeleženci bodo delili svoje izkušnje in primere ter kakšno podporo so pridobili.

Na izvedbo izobraževanja na delu se lahko prijavite na spletnem obrazcu. Rok za prijavo je 24. april 2020.

Celotni poziv najdete tukaj.

Dodatne informacije:

info@pina.si ali +386 40 697 325 (Maja Drobne, PiNA).