Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Pazite na roke pri oddaji letnih poročil, davčnega obračuna in poročil organizacij v javnem interesu

Vsa društva, ki letnih poročil za leto 2019 niso mogla potrditi in oddati na AJPES zaradi razglašene epidemije in sprejetih omejevalnih ukrepov, morajo le-ta oddati do 1. junija 2020. Do istega roka morajo tudi vse NVO, ki to še niso, oddati davčni obračun na FURS. 8. junij pa je skrajni rok za predložitev poročil nevladnih organizacij v javnem interesu.

Podaljšani rok za predložitev letnih poročil se sicer izteče 31. maja, a ker je zadnji dan roka nedelja, je skrajni rok za predložitev letnega poročila na AJPES 1. junij 2020. Več informacij lahko najdete v vodiču o letnih poročilih za društva, ki ga je pripravil CNVOS.

Prav tako morajo vse pravne osebe poskrbeti za oddajo svojega davčnega obračuna za preteklo leto. Davčni obračun za leto 2019 morajo oddati vse NVO ne glede na to, ali so v preteklem letu opravljale kakšno dejavnost, in ne glede na to, ali so imele obdavčljive prihodke. Davčni obračun morate oddati elektronsko preko eDavkov na posebnem obrazcu do 1. junija 2020. Več o tem lahko preberete tukaj.

Z oddajo letnega poročila in davčnega obračuna v predvidenem roku se izognete kaznim. Če davčnega obračuna ne oddate v roku, je predpisana globa za prekršek od 1.200 do 15.000 evrov za NVO in od 600 do 4.000 evrov za odgovorno osebo (zastopnika) NVO. Za društva, ki ne oddajo letnega poročila, je predpisana kazen 420 evrov za društvo in 125 evrov za odgovorno osebo (zastopnika).

Nevladne organizacije v javnem interesu morajo na vsaki dve leti do 31. marca na pristojno ministrstvo predložiti poročilo o svojem delu za pretekli dve leti in dvoletni program bodočega delovanja.  Če zaradi razglašene epidemije tega še niste naredili, imate za to še čas, a le do 8. junija 2020. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Vir: CNVOS.