Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Okrogla miza na temo socialnega podjetništva

V okviru projekta Mostovi smo v mesecu juliju organizirali zaključni dogodek, ki je potekal v Dvorcu RIS Rakičan na temo “Socialno podjetništvo -most med potrebami in priložnostmi?”. Namen dogodka je bil predstaviti različne načine vključevanja in integracije ranljivih skupin v svoje delo, razvoj novih storitev ter produktov. Predstavljene so bile tudi terapije s konji ter športno-rekreativno jahanje, prav tako pa tudi sonaravni terapevtski vrt, ki je bil urejen na socialni kmetiji Korenika v Šalovcih.

Izvedena je bila tudi okrogla mizo o socialnem podjetništvu, kjer smo se z gosti pogovarjali o načelih in aktualnih trendih na področju socialne ekonomije ter skupaj iskali potenciale in konkretne možnosti za razvoj in delovanje socialnih podjetij v Pomurju.

Gosti okrogle mize so bili

  • Sanja Zelko predstavnica Društva Mozaik, sicer pa tudi ustanoviteljica socialnega podjetja
  • Tomaž Rous, ustanovitelj Zavoda za raziskovanje in razvoj aternativnih praks, prav tako socialno podjetje
  • Goran Miloševič iz eko socialne kmetije Korenika Šalovci, gotovo prvo ime socialnega podjetništva v Pomurju, eden najbolj zaslužnih za uveljavitev in promocijo socialnega podjetništva v Pomurju, ki skozi mnoge socialno podjetniške zgodbe kaže, da je socialno podjetje lahko zgodba o uspehu;
  • Matej Verbajs, dolgoletni vodja pravne službe na Centru nevladnih organizacij, danes zaposlen kot svetovalec za pravne in kadrovske zadeve na Zvezi paraplegikov Slovenije, sicer pa v Pomurju poznan tudi kot pravni svetovalec, ki  je v okviru Regijskega stičišča nevladnih organizacij Pomurja izvajal že številne delavnice s področja socialnega podjetništva ter pomagal mnogim NVO, med drugim tudi mnogim socialnim podjetjem.

Na stojnicah so se predstavljali:

  • eko-socialna kmetija Korenika,
  • naravna kozmetika Fajn (Interga, so.p.),
  • ZRIRAP, so.p. Beltinci,
  • Društvo Pomelaj iz Lendave.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta MOSTOVI (LAS Goričko 2020), ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner je Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan. Partnerji pri projektu so Mozaik, društvo za socialno vključenost, Pribinovina, proizvodno in storitveno podjetje, d.o.o., Bluecam studio, video storitve, turizem in svetovanje, Boštjan Flegar s.p. in Prekmurska godba Bakovci.

Fotografije:

  • arhiv LRF za Pomurje
  • spletni medij www.pomure.com – tukaj lahko najdete tudi prispevek o dogodku