Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

CNVOS info: Delno subvencioniranje skrajšanja polnega delovnega časa

Državni zbor je 29. maja 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE). Tako imenovani tretji paket začasnih ukrepov za odpravo in omilitev posledic epidemije prinaša med drugim tudi nov ukrep delnega subvencioniranja plač, in sicer možnost, da delavcu odredite delo s skrajšanim delovnim časom. Zakon že velja, ukrep delnega subvencioniranja plač pa velja od 1. junija 2020.

Ukrep omogoča, da delavcu odredite delo s skrajšanim delovnim časom – pod pogojem, da ima delavec z vami sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas (40 ur na teden). Tisti čas, ko delavec ne dela, se šteje kot čakanje na delo doma. Delavcu morate zagotavljati delo za minimalno polovični delovni čas, kar pomeni, da mora ostati delavčeva delovna obveznost vsaj 20 ur na teden. Delavcem boste lahko delo s skrajšanim delovnim časom odredili od 1. junija 2020 do 31. decembra 2020.

Skrajšani delovni čas boste za čas od 1. junija dalje lahko odredile tudi tiste NVO, ki ne boste izpolnjevale pogojev za pridobitev subvencije za delno povračilo nadomestila plače.

Ukrep delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa boste lahko kombinirali z ukrepom čakanja na delo doma v mesecu juniju. Tako boste lahko v juniju nekatere delavce napotili na  čakanje na delo doma, drugim pa odredili delo s skrajšanim delovnim časom.

Vir: CNVOS.

V kolikor imate dodatna vprašanja glede ukrepov, jih lahko zastavite na brezplačnem webinarju, ki ga organiziramo 11. junija 2020 ob 10. uri – več informacij najdete TUKAJ.