Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Brezplačno pravno svetovanje za nevladne organizacije v živo

Bi vaša organizacija potrebovala individualno pravno svetovanje? Želite urediti vaš statut ali akt o ustanovitvi? Dober temeljeni ali ustanovni akt nevladne organizacije je osnova za njeno učinkovito delovanje in upravljanje! Ustanovitelji lahko vsebino takšnega akta sicer določijo sami, a morajo pri tem upoštevati zakonske omejitve. Po drugi strani jim ravno zakon pogosto daje različne možnosti, da akt prilagodijo svojim potrebam in željam, ki pa jih pogosto ne izkoristimo, kar se lahko odraža tudi v več administrativnega dela in manj učinkovitem poslovanju. Iz prakse opažamo, da so statuti pogosto pripravljeni na podlagi drugih statutov oz. aktov in niso prilagojeni konkretnim potrebam, poslanstvu in zmožnostim organizacije, zaradi tega večkrat pride tudi do težav pri upravljanju organizacij ali celo pri prijavah na razpis.

Zato vam želimo na brezplačnem svetovanju pomagati glede:

 • vsebine statuta društva, zveze društev ali akta o ustanovitvi zavoda na vašem konkretnem primeru;
 • urediti pristojnosti in delovanje organov potrebam in zmožnostim vaše organizacije, da bo vodenje organizacije čim bolj učinkovito in uspešno;
 • konkretnih sprememb, ki jih želite vnesti v statut / akt in ne veste točno kako;
 • uskladitve statuta / akta v skladu z Zakonom o nevladnih organizacijah v javnem interesu;
 • navedbe pridobitne dejavnosti v statutu / aktu.

V kolikor razmišljate o ustanovitvi nevladne organizacije vam bomo svetovali:

 • kako najbolj učinkovito pripraviti dober statut za društvo, urediti pristojnosti posameznih organov ter kako izvesti celoten postopek registracije;
 • kako najbolj učinkovito pripraviti dober akt o ustanovitvi za zavod, urediti pristojnosti posameznih organov ter kako izvesti celoten postopek registracije.

Potrebujete svetovanje iz drugih področij?

 • Kako urediti varstvo osebnih podatkov vaših članov, uporabnikov – npr. soglasja članov ipd.?
 • Katere pravno-formalne pogoje morate izpolnjevati, kadar organizirate javno prireditev?
 • Kako urediti prostovoljsko delo in dogovore s prostovoljci?
 •  bi potrebovali pomoč pri pripravi avtorskih / podjemnih / mandatnih pogodb?
 • bi potrebovali pomoč pri sponzorstvih / donacijah?
 • bi potrebovali pomoč pri urejanje delovnih razmerij vaših zaposlenih?

Kaj drugega?

Svetovanje bo nudil naš pravni svetovalec Matej Verbajs, strokovnjak za pravne in kadrovske zadeve.  Že več kot 15 let se ukvarja z izobraževanjem in pravnim svetovanjem za nevladne organizacije, aktivno je sodeloval je tudi pri pripravi in spremembah več zakonov. Dolgo let je bil vodja pravne službe na Centru nevladnih organizacij Slovenije, sedaj pa je zaposlen kot svetovalec za pravne in kadrovske zadeve  v strokovni službi Zveze paraplegikov Slovenije. Že več kot 10 let sodeluje tudi z nami in je v okviru Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja pomagal že številnim društvom in zavodom v Pomurju.

Svetovanje je na voljo predstavnikom društev, zveze društev ali zavodov iz Pomurja ali vsem, ki bi želeli ustanoviti zavod / društvo / zvezo društev v naši regiji in bo potekalo individualno, 4. oktobra 2022 na sedežu LRF za Pomurje v Martjancih.

Vsi, ki ste zainteresirani za podporo oz. svetovanje, si morate predhodno rezervirati termin preko spodnjega obrazca.

Svetovanje poteka v okviru programa Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za razvoj nevladnih organizacij in je namenjeno organizacijam, ki delujejo v pomurski regiji oz. imajo tukaj sedež.

V kolikor bi želeli dodatne informacije nas pokličite ali nam pišite:

02 538 13 54 (Matejka Horvat)

matejka@lrf-pomurje.si

Prijava:

Osebne podatke, oddane ob prijavnici bomo uporabili za potrebe organizacije brezplačne podpore oz. svetovanja. Pred izvedbo se bomo dogovorili za točno uro svetovanja.

V kolikor bo premajhen interes, si pridružujemo pravico do spremembe termina ali načina izvedbe (npr. online svetovanje).

Brezplačno svetovanje nudimo v okviru Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja, ki ga Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO.


Kontakt

Ustanova lokalna razvojna fundacija (LRF) za Pomurje
Martjanci 36
9221 Martjanci
Slovenija

T: +386 2 538 13 54
E: info@lrf-pomurje.si

Zemljevid

[leaflet-map address=”Martjanci 36, Martjanci” leaflet-map zoom=”15″]

[leaflet-marker lat=46.6850014482599 lng=16.191783428257626]

Postani naš član

Sledi nam na socialnih omrežjih

 

About us

Arhivska spletna stran

Stare vsebine se nahajajo na arhiv.lrf-pomurje.si

Izdelavo spletne strani so omogočili